Skip to main content

Het belang van het vinden van je ‘Why’ als bedrijf

In de dynamische en competitieve wereld van vandaag is het essentieel voor je organisatie om een duidelijk begrip te hebben van je fundamentele drijfveren. Dit wordt vaak aangeduid als je ‘why’. Het ‘why’ van je bedrijf gaat verder dan enkel winst maken; het is de kernreden waarom je bedrijf bestaat, wat je motiveert en wat je inspireert om waarde te creëren voor klanten, werknemers en de samenleving als geheel.

Wat is je ‘Why’?

De term ‘why’ werd populair gemaakt door Simon Sinek in zijn boek “Start with Why”. Sinek stelt dat succesvolle bedrijven en leiders beginnen met het definiëren van hun ‘why’, voordat ze nadenken over ‘hoe’ ze iets doen en ‘wat’ ze doen. Hij geeft als voorbeeld het merk Apple dat ‘gewoon’ computers maakt, maar waarom staan klanten dan in de rij voor de winkel wanneer er een nieuw model uitkomt?

Grote merken onderscheiden zich, omdat ze ergens in geloven en daar 100% voor gáán. Dit wordt geïllustreerd door de “Golden Circle”, een eenvoudig maar krachtig model dat helpt om de hiërarchie van een bedrijfsmissie te begrijpen:

 1. Why: Het fundamentele doel, de reden van bestaan.
 2. How: De processen en waarden die het bedrijf hanteert om zijn ‘why’ te realiseren.
 3. What: De producten of diensten die het bedrijf aanbiedt.

Waarom je why belangrijk is voor je bedrijf

Waarom is het belangrijk om je ‘Why’ te vinden?

1. Inspiratie en motivatie

Een duidelijke ‘why’ inspireert en motiveert zowel je interne team als externe stakeholders. Je werknemers kunnen zich beter identificeren met het doel van je bedrijf, zijn vaak meer betrokken en gemotiveerd om bij te dragen aan het succes ervan.

2. Authenticiteit en betrouwbaarheid

Klanten voelen zich meer aangetrokken tot je bedrijf wanneer je authentiek en transparant bent over je drijfveren. Het delen van je ‘why’ kan helpen om een sterkere emotionele band met je doelgroep op te bouwen, wat leidt tot loyaliteit en vertrouwen.

3. Richting en focus

Het definiëren van je ‘why’ biedt een kompas voor strategische beslissingen en innovatie. Het helpt bij het vaststellen van je prioriteiten en het concentreren van middelen op initiatieven die echt resoneren met het kernprincipe van je bedrijf.

4. Concurrentievoordeel

In een verzadigde markt onderscheidt een duidelijk en uniek ‘why’ je bedrijf van de concurrentie. Het geeft een dieper betekenisvol verhaal dat meer doet dan alleen productkenmerken en prijsstellingen vergelijken.

 

hybride werken op laptop

De WHY marketingsessie helpt je snel naar je kern

Wij zijn ervaren ‘why’ vinders en nemen je mee in een toffe ontdekkingsreis naar je kern. We hebben een eigen systeem dat we in samenwerking met de Universiteit Utrecht hebben ontwikkeld. We komen tot een krachtige basis van waaruit je jouw consistente en authentieke marketingstrategie kunt vormen. De sessie bestaat uit de volgende stappen:

In een dagdeel van maximaal 4 uur gaan we samen met je team enkele stappen door.

Voorbereiding:

 • Doelen en verwachtingen vaststellen: We bepalen wat je hoopt te bereiken met de sessie en communiceren dit naar geselecteerde deelnemers.
 • Informatie verzamelen: We verzamelen relevante gegevens over je bedrijf, de producten/diensten, klanten, en de markt. Dit kan helpen om een beter beeld te krijgen van waar je staat.

Introductie:

 • Doel en belang van de sessie: We duiken in het belang van je WHY en hoe dit bijdraagt aan de marketingstrategie en het succes van je bedrijf.
 • Inleiding tot het concept van de WHY: Met voorbeelden van bekende bedrijven leren we wat de WHY inhoudt.

Brainstormsessie:

 • Oefeningen en technieken om de WHY te ontdekken:
  • Golden Circle van Simon Sinek: Vanuit het model van de Golden Circle (WHY, HOW, WHAT) verkennen we in Quiz spelvorm de kernwaarden en motivaties van je bedrijf.
  • Doe activiteit waarbij de meerwaarde van het bedrijf aan een klant wordt overgebracht.
  • Verhalen delen: Deelnemers delen persoonlijke verhalen en ervaringen die hen verbinden met het bedrijf en wat het bedrijf uniek maakt.
  • Klantenperspectief: Overweeg de redenen waarom klanten voor jouw bedrijf kiezen. Wat waarderen ze het meest? Wat inspireert hen? Vanuit concrete klantsituaties leren we wat écht belangrijk is.
  • Kernzin. We sluiten de identiteitsfase af in één zin. Deze dient als kapstok voor de toekomst.

Analyse:

 • Identificeer terugkerende thema’s en inzichten vanuit de brainstormsessies.
 • We formuleren een voorlopige WHY.

Feedback en verfijning:

 • Presentatie en discussie vanuit de voorlopige WHY.
 • Verfijning naar een consistente en inspirerende WHY.

Toepassing:

 • We vertalen de WHY naar de marketingstrategie.
 • Interne en externe communicatie.

Evaluatie en Aanpassing:

 • Regelmatige evaluatie.
 • Aanpassing indien nodig.

En? Wil je je WHY vinden en kunnen wij je daar snel bij helpen? Boek een WHY sessie met ons. Dat kunnen we bij jullie op locatie doen of bij ons in West-Brabant.

 

Ja, ik wil onze WHY vinden.

Vanuit de 1. WHY sessie kun je daarna door met de volgende sessies:

 

   • 2. Welk archetype is je bedrijf. Je krijgt uitleg over wat archetypes zijn en wat ze voor je bedrijf kunnen betekenen. Je doet een archetype test en gezamenlijk komen we tot het archetype van je bedrijf.
Ik wil graag de Archetype workshop doen
   • 3. Kernwaarden. Vanuit je WHY en je archetype wil je de vertaling naar concrete eigenschappen die in al je bedrijfsactiviteiten doorgevoerd kunnen gaan worden. We doen een live sessie over kernwaarden keuzes en vervolgens zetten we die om in een kernwaarden analyse. Hierin maak je concreet hoe je je kernwaarden in de toekomst verankert in je bedrijf.
Ik geef ons op voor de workshop kernwaarden

 

brainstorm over merkpersoonlijkheid en identiteit

Hoe bereid je je voor op het vinden van je ‘Why’?

Het proces om je ‘why’ te ontdekken vereist reflectie, dialoog en wij begeleiden je door dat proces. Hier zijn enkele stappen waarover je al kunt nadenken of informatie uit kunt verzamelen:

   1. Reflecteer op je geschiedenis Denk terug aan het ontstaan van je bedrijf. Wat inspireerde de oprichters? Wat waren de oorspronkelijke doelen en dromen? Deze historische context kan aanwijzingen geven voor je ‘why’.
   2. Praat met je team Betrek je werknemers in het proces. Hun ervaringen en perspectieven kunnen waardevolle inzichten bieden. Wat vinden zij inspirerend aan het werk dat ze doen?
   3. Analyseer succesverhalen Bekijk projecten en initiatieven die bijzonder succesvol waren. Wat was de onderliggende reden voor dat succes? Wat maakte die projecten zo betekenisvol?
   4. Luister naar je klanten Onderzoek waarom klanten voor jouw bedrijf kiezen. Welke problemen lossen je producten of diensten op? Hoe maken ze het leven van je klanten beter?
   5. Formuleer en test Schrijf een concept ‘why’-verklaring en test deze binnen je organisatie en bij een aantal klanten. Krijg feedback en verfijn je verklaring totdat deze echt resoneert.

 

identiteit opvallen groep

Zo val jij op als sterk merk tussen je concurrentie

Het vinden van je ‘why’ als bedrijf is geen eenmalige oefening, maar een voortdurende reis van zelfontdekking en aanpassing. Het vergt tijd, inspanning en betrokkenheid van iedereen binnen de organisatie. Maar de beloningen zijn het waard: een sterkere, meer verenigde organisatie die duidelijk weet waarom ze doet wat ze doet, en die daardoor in staat is om op een diepere, meer betekenisvolle manier impact te maken.

Neem de tijd om je ‘why’ te vinden en omarm deze als de leidende ster voor je bedrijf. Het zal je niet alleen helpen om je doelen te bereiken, maar ook om een blijvende, positieve impact te hebben op de wereld om je heen.

!kit is ervaren in het vinden van je onderscheid, je WHY. Ons professionele team begeleidt je door het proces en vindt je unieke kracht. Boek ons voor een Why-sessie.