Skip to main content

Waarom maakt een archetype verschil voor je bedrijf?

In de wereld van marketing en branding is het concept van archetypes een krachtig hulpmiddel om je als bedrijf te positioneren en te onderscheiden. Het kennen van je archetype helpt om je merkidentiteit te verduidelijken, een emotionele connectie met je doelgroep te creëren en consistente communicatie te waarborgen.

Doe met ons de archetype test, ontdek je merkpersoonlijkheid en bepaal je strategische richting.

En? Wil je je archetype vinden en kunnen wij je daar snel bij helpen? Boek een Archetype sessie met ons. Dat kunnen we bij jullie op locatie doen of bij één van onze locaties.

Ja, ik wil onze archetype vinden.

 

 

Maar wat zijn archetypes precies en waarom zijn ze zo belangrijk?

archetype held

Wat zijn Archetypes?

Archetypes zijn universele, symbolische personages of rollen die in verhalen over de hele wereld voorkomen. Deze concepten werden gepopulariseerd door de Zwitserse psycholoog Carl Jung, die stelde dat archetypes onderdeel zijn van ons collectieve onbewuste. In de context van branding en marketing zijn er twaalf hoofdarchetypes die bedrijven kunnen gebruiken om hun merkpersoonlijkheid te definiëren:

 1. De Held: Moedig, inspirerend, gericht op het overwinnen van obstakels.
 2. De Magiër: Visionair, innovatief, transformeert dromen in realiteit.
 3. De Verzorger: Zorgzaam, ondersteunend, gericht op welzijn van anderen.
 4. De Schepper: Creatief, origineel, zet ideeën om in tastbare vormen.
 5. De Nar: Speels, grappig, brengt vreugde en vermaak.
 6. De Wijze: Intellectueel, verstandig, streeft naar waarheid en kennis.
 7. De Ontdekker: Avontuurlijk, onafhankelijk, zoekt nieuwe ervaringen.
 8. De Heerser: Gezaghebbend, controle, streeft naar orde en stabiliteit.
 9. De Geliefde: Passievol, intiem, streeft naar verbinding en relaties.
 10. De Gewone Man: Aardig, praktisch, streeft naar verbondenheid met anderen.
 11. De Rebel: Oproerig, vernieuwend, breekt de regels en zoekt verandering.
 12. De Zorger: Beschermend, ondersteunend, zet anderen op de eerste plaats.

Lees meer over ieder archetype:

Archetype 'De Wijze'

Archetype ‘De Wijze’

Archetype 'De Visionair'

Archetype ‘De Visionair’

Archetype 'De Verzorger'

Archetype ‘De Verzorger’

Archetype 'De Rebel'

Archetype ‘De Rebel’

Archetype 'De Ontdekker'

Archetype ‘De Ontdekker’

Archetype 'De Onschuldige'

Archetype ‘De Onschuldige’

Archetype 'De Liefhebber'

Archetype ‘De Liefhebber’

Archetype 'De Levensgenieter'

Archetype ‘De Levensgenieter’

Archetype 'De Leider'

Archetype ‘De Leider’

Archetype 'De Held'

Archetype ‘De Held’

Archetype 'De Gewone Man'

Archetype ‘De Gewone Man’

Archetype 'De Artiest'

Archetype ‘De Artiest’

Waarom is het belangrijk om je archetype te weten?

1. Consistente merkidentiteit

Door een duidelijk archetype te kiezen, kan een bedrijf een consistente merkpersoonlijkheid ontwikkelen die in alle communicatiekanalen wordt doorgevoerd. Dit helpt om een herkenbaar en betrouwbaar merk op te bouwen.

2. Emotionele connectie

Archetypes resoneren op een diep emotioneel niveau omdat ze universele menselijke ervaringen en aspiraties vertegenwoordigen. Door een archetype te kiezen dat aansluit bij de waarden en verlangens van je doelgroep, kan je merk een sterkere emotionele band opbouwen.

3. Differentiatie

In een concurrerende markt helpt een duidelijk gedefinieerd archetype je merk om zich te onderscheiden van anderen. Het geeft je een unieke persoonlijkheid en verhaal die klanten kan aantrekken.

4. Strategische richting

Het kiezen van een archetype biedt een leidraad voor strategische beslissingen, van productontwikkeling tot marketingcampagnes. Het helpt bij het bepalen van de toon, stijl en inhoud van je communicatie.

5. Interne cohesie

Een duidelijk archetype kan ook intern helpen om een gemeenschappelijke visie en cultuur te creëren. Werknemers die begrijpen en zich kunnen identificeren met het archetype van je bedrijf, zijn meer geneigd om coherent en effectief bij te dragen aan de merkstrategie.

archetype test, welke merkpersoonlijkheid heeft je bedrijf?

Ontdek je kracht: Doe mee aan onze Archetype-workshop!

Ben je klaar om je bedrijf op een dieper niveau te leren kennen? Wil je ontdekken welke verborgen krachten er schuilen? Sluit je dan aan bij onze inspirerende en transformatieve Archetype-sessie!

In een dagdeel van maximaal 4 uur gaan we samen met je team enkele stappen door.

Wat is een Archetype-sessie?

Archetypes zijn oerbeelden en universele rollen die ons helpen om onze persoonlijkheden, motivaties en gedragingen beter te begrijpen. In deze workshop duiken we in de wereld van archetypen zoals de Held, de Wijze, de Rebel. Door middel van interactieve oefeningen, diepgaande discussies en creatieve activiteiten ontdek je welk archetype je bedrijf vormgeeft en hoe je die kunt toepassen in je bedrijfscommunicatie en groeit in je merk.

Wat kun je verwachten?

 • Diepgaande sessies: Onze experts nemen je mee op een reis door de wereld van archetypen, met boeiende presentaties en interactieve workshops.
 • Praktische toepassingen: Ontdek hoe je de kennis van archetypen kunt gebruiken in het bedrijfsmerk, voor motivatie en werving personeel en klanten.
 • Persoonlijke begeleiding: We geven je tools om archetypes toe te passen en onze coaches begeleiden je tijdens de workshop maar ook daarna bij aanvullende vragen.
 • Verrassende inzichten: Bereid je voor op verrassende ontdekkingen over jezelf, je bedrijf en anderen, die je perspectief zullen verruimen.

Stappen in de sessie

 • 1. Introductie archetypes. Wat zijn ze, en wat kunnen ze voor je organisatie betekenen.
 • 2. Digitale archetype test. Ontwikkeld in samenwerking met Universiteit Utrecht doet iedere deelnemer van je organisatie een archetype test.
 • 3. Analyse van je merkwaarden. Wat drijft je bedrijf, wat zijn je overtuigingen.
 • 4. Begrijp je doelgroep. We onderzoeken de behoeften, waarden en verlangens. Met welk archetype zouden ze zich het meest verbonden voelen?
 • 5. Kijk naar je concurrentie. We analyseren de archetypes van je concurrentie. Dit helpt bij het scherper positioneren in de markt en een onderscheidend karakter te vinden.
 • 6. Uitkomst archetype test en reflectie op je verhaal. Welke archetypische thema’s komen naar voren binnen je bedrijf en is er een match.

Voor Wie?

Onze Archetype-workshop is ideaal voor midden- en grote bedrijven die hun merk professioneel willen verdiepen. Sta open voor ontwikkeling, psychologie, zelfontdekking en creativiteit. Of je nu een ondernemer bent, werknemer of een creatief team, deze workshop biedt waardevolle inzichten voor de toekomstige communicatie.

Praktische Informatie

 • Datum: op aanvraag
 • Tijd: op aanvraag
 • Locatie: op aanvraag
 • Kosten: op aanvraag
 • Aanmelden: stuur een e-mail naar hallo@kitreclame.nl om je plaats te reserveren.
Wat is ons archetype

Wacht niet langer en ontdek de kracht van archetypen. Schrijf je vandaag nog in voor onze Archetype-workshop en zet de eerste stap naar een dieper begrip van jezelf en je bedrijf. We kijken ernaar uit om deze reis samen met jou te beginnen!

Reserveer nu je plek!

Ja, ik wil onze archetype vinden.

Doe met ons de archetype test, ontdek je merkpersoonlijkheid en bepaal je strategische richting.

Het kennen van je archetype is een krachtig middel om een sterk en consistent merk op te bouwen. Het helpt bij het creëren van een diepere emotionele connectie met je doelgroep, onderscheidt je van de concurrentie en biedt strategische richting voor je bedrijf. Door je te verdiepen in de wereld van archetypes en je eigen merkpersoonlijkheid te definiëren, kun je een betekenisvolle en impactvolle merkervaring creëren.

 

Vertel mij eerst meer over deze workshop